Στο νέο Ποινικό Κώδικα των κυρίαρχων να γράψουμε τον κώδικα της κοινωνικής ανυπακοής

Στο νέο Ποινικό Κώδικα των κυρίαρχων να γράψουμε τον κώδικα της κοινωνικής ανυπακοής

Η τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας συντελείται για ακόμα μια φορά εντός τεσσάρων χρόνων (πρώτα από τη διαχείριση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μετά από της Νέας Δημοκρατίας). Οι νέες διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε στις 22/2/2024 στοχεύουν στην ποινικοποίηση κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής που παρεκκλίνει από τα όρια του νόμου και της τάξης. Επιφυλάσσουν τη φυλάκιση -στις ήδη γεμάτες φυλακές- για τους «παραβατικούς», τις αγωνίστριες, τους φτωχοδιάβολους, για όσα δεν συμμορφώνονται με τα κυρίαρχα πρότυπα «κανονικότητας» και υποταγής. Ο τόπος της φυλακής άλλωστε διαχρονικά λειτουργεί ως «χωματερή» για τα «απόβλητα» του κοινωνικού σώματος, ως ένας τόπος υγειονομίστικης διαχείρισής τους, και τελικά, ως τόπος επίλυσης των αντιφάσεων του συστήματος.

αυστηροποίηση των ποινών, πραγματική έκτιση ποινής, εξίσωση της απόπειρας με την τετελεσμένη πράξη και στην συνέργεια, πρόβλεψη για μία μόνο αναβολή ανά υπόθεση με αυξημένο παράβολο, μη υποχρέωση παρουσίας των μπάτσων στις δίκες, εναλλακτική έκτιση ποινής μέσω κοινωφελούς εργασίας, εξέταση κατηγορουμένων και μαρτύρων εξ’ αποστάσεως (τηλεδίκες), κατάργηση της φυσικής παρουσίας του ανακρίνοντος σε περίπτωση έρευνας-κατάσχεσης, ποινικοποίηση της παρακώλυσης κλητήρων κατά τη διάρκεια εξώσεων και της παρακώλυσης λειτουργίας κρατικών κτιρίων και των σχολείων (ακόμα και με φωνές, απειλές, θόρυβο, απεργιακές συγκεντρώσεις)

Όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ταξική διάσταση της «Δικαιοσύνης», την εμπέδωση της πατριαρχικής εξουσίας, την διεύρυνση της κρατικής πολιτικής του ελέγχου, του φόβου και της συνεχούς υποτίμησης των ζωών μας. Ο νέος ποινικός κώδικας είναι μέρος της συνολικότερης υποβάθμισης των ζωών μας και μας αφορά όλους/όλες/όλα. Ενάντια στα σχέδια των κυρίαρχων, ενάντια σε κάθε είδους καταστολή, ενάντια σε κάθε μορφή εγκλεισμού, προτάσσουμε την αλληλεγγύη των από τα κάτω και των αγώνα μέσα και έξω από τις φυλακές.

Στο νέο Ποινικό Κώδικα των κυρίαρχων, να γράψουμε τον κώδικα της κοινωνικής ανυπακοής

Αλληλεγγύη στα διωκόμενα και φυλακισμένα

Μέχρι την καταστροφή κάθε κελιού και κλουβιού

μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο σε μορφή pdf :

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *